Tilbygning til parcelhuset? Sådan gør du!

Tilbygning til parcelhuset? Sådan gør du!

Går du og drømmer om at udvide parcelhuset? Mange danskere vælger nemlig at renovere derhjemme og bygge til af flere årsager. Hvad enten du er ude efter mere plads i hjemmet, eller om du bare godt kunne tænke dig at få en stue mere, så kræver det god planlægning og skarp eksekvering af byggeprocessen. Du skal nemlig være opmærksom på flere ting, såsom byggetilladelser, plantegninger og valg af tag. Derfor får du her en masse gode råd og hjælp til at blive klar til tilbygning i parcelhuset derhjemme.

FØR TILBYGNINGEN KAN BEGYNDE

Uanset din grund til at renovere eller bygge til derhjemme, så skal du være forberedt på, at der skal lægges meget arbejde i forberedelsen. Der skal anmodes om byggetilladelse, hvilket kræver, at du anskaffer en masser dokumenter og tegninger. Du skal bl.a. fremskaffe plantegninger, diverse ingeniørberegninger, facadetegninger, afløbsplan og meget andet. Det kan godt virke uoverskueligt, og derfor kan du med fordel benytte dig af professionel hjælp, så du er sikker på, at samtlige dokumenter er i orden. På denne måde kan du også spare dig selv for en masse besvær og eventuelle forsinkelser, hvis dokumenterne indeholder fejl.

Du skal også huske at bestille byggemateriale, hvis du selv vil stå for tilbygningen. Er det ikke tilfældet, kan dette gøres af byggefirmaet, som står for at hjælpe dig med din tilbygning. Tag derfor en ekspert med på råd, så du har styr på byggetilladelse, bestilling af byggematerialer, og vær sikker på at gennemgå byggeplanen grundigt med eksperterne.

FÅ MERE PLADS I HJEMMET

Men hvorfor overhovedet bygge til i parcelhuset? For mange er parcelhuset perfekt. Men din boligsituation ændrer sig med tiden, og derfor kan det være en fordel at investere i dit nuværende hus frem for at skulle kigge på nyt hus med årene. Du kan derfor kigge fremad og overveje hvilke ændringer, du og din partner vil kunne nyde godt af derhjemme. Måske har I brug for et større køkken eller badeværelse? Måske er familieforøgelse på planen? Eller måske skal ungerne snart flytte hjemmefra?

Uanset din grund, vil du kunne nyde godt af det, hvis du vælger at bygge til derhjemme. For selvom tilbygning kan være en dyr omgang, så skal du se det som en smart investering i dit hjem og din fremtid. Du kan nemlig være med til at øge værdien på dit hjem, hvis byggearbejdet bliver lavet ordentligt. På denne måde kan du også spare penge, fordi du derved slipper for at skulle købe nyt hjem, når du i stedet kan bygge dig til det perfekte hjem.

OPRETHOLD EN FLOT FACADE PÅ PARCELHUSET

Når du skal bygge til derhjemme, så er det vigtigt, at du husker på husets facade. For hvis tilbygningen både skal være værdifuld for dig og huset værdi, så skal du huske at overholde den overordnede stil. Derfor skal du huske på, at facaden er et vigtigt element for dit parcelhus. Facaden skal ikke kun beskytte dit hus fra vind og vejr, det skal også se godt ud udefra. Du skal derfor være opmærksom på, at din tilbygning skal bidrage til husets facade uden at forværre denne.

Huset facade er dog ikke det eneste, der skal beskytte mod vind og vejr. Du kan nemlig også inkludere taget i din planlægning. Du skal nemlig med sikkerhed lægge nyt tag, når du bygger til. I mange tilfælde kan det derfor bedst betale sig at udskifte det gamle tag, hvis dette har flere år på bagen. Medmindre taget er helt nyt, så kan du drage fordel af at udskifte det gamle tag og lægge et helt nyt tag. På denne måde har du også mulighed for at tilføre parcelhuset et helt nyt element, der kan være med til at forbedre husets overordnede udseende. 

Et nyt tag vil også give dig mulighed for at investere yderligere i dit hjem. Der findes nemlig et hav af forskellige tagtyper, som alle har hver deres fordel. Derfor har du også gode muligheder for at vælge netop den type tag, der vil tage sig bedst ud i din bolig samt tilføre huset mest mulig værdi. Nu om dage er det også muligt at få skåret tagplader til, så du kan medregne dette i din planlægning. Det giver dig nemlig mulighed for at udforske både moderne og klassiske fortolkninger af forskellige looks.

VALG AF TAG VED TILBYGNING

Når du skal vælge et tag til dit hus, så er der flere faktorer, der kan hjælpe dig godt på vej. Du kan nemlig vælge mellem mange typer tage; skifer, eternit, stål, tegl, beton og mange andre varianter. Derfor skal du også gøre op med dig selv, hvilke værdier du vægter højest. Robusthed og levetid? Fleksibilitet? Udseende? Pris og monteringstid? Miljøvenligt tag? Du har mange gode muligheder, og derfor kan du uden tvivl finde et tag, der passer til din idé om et drømmehjem. 

Nu om dage ser man mange tage beklædt med enten tegl eller stål. Tegltage er den klassiske tagtype, der har domineret det danske marked i mange år. Denne klassiker er stadig populær i dag, fordi taget er både smukt at se på samt utroligt holdbart. Et tegltag vil heller ikke falme med tiden, og det vil derfor opretholde sit flotte udseende. Tegl beskytter mod det danske vejr under alle omstændigheder, og du skal derfor ikke bekymre dig om fugt eller skader på taget efter et større uvejr.

En anden populær type tag er ståltag. Ståltage fra Dansk Tagbyg fås i høj kvalitet, og denne type tag har utroligt mange fordele, hvorfor den vinder frem i popularitet rundt omkring i landet. Ståltage er både billige og hurtige at montere, og derfor kan du på ingen tid have taget klar til brug. Et ståltag kan desuden lægges ovenpå et gammelt og eksisterende tag, så du slipper for at fjerne dette på forhånd. Ståltaget er desuden ekstremt holdbart og har en god levetid, så du kan nyde godt af dette i mange år. Ståltaget kræver desuden minimalt vedligeholdelse, og du slipper derfor for yderligere besvær ved brug af denne form for tag. 

Og lige netop besvær kan du spare dig selv for, hvis du vælger et tag med minimalt vedligehold. Enkelte typer tage kræver nemlig meget vedligehold, og du kan derfor forvente at skulle se til taget med jævne mellemrum. Andre tagtyper passer sig selv, og du kan her spare både tid og besvær blot ved at anvende en af disse.

TAGTYPER HAR FORSKELLIGE FORDELE

Med så mange tagtyper, kan det være svært at vælge. Derfor får du her en kort oversigt over tagtyperne samt enkelte fordele herved:

  • Tegl – klassisk og suk tagtype med god holdbarhed og meget lang levetid. Dyrt at montere og kræver en del vedligehold.
  • Stål – billig og holdbar tagtype med god levetid, der kan skæres til, så det passer til ethvert tag. Kræver undertag for at undgå kondens og eventuelle fugtskader.
  • Skifer – fleksibel tagtype, der kan fås i naturskifer eller fibercement. Utroligt lang levetid og meget slidstærk. Dyrt, men miljøvenligt alternativ, der kan virke brandhæmmende.
  • Eternit – Let og holdbart tag, der har god levetid. Risiko for revner i taget med tiden, men kræver til gengæld intet vedligehold. Fås til rimelige priser.
  • Tagpap – Let og billig tagtype med rimelig levetid. Kan tilpasses ethvert tag uanset form. Mindre miljøvenlig tagtype end andre alternativer.

4,8 ud af 155 anmeldelser

bubble